Ιστορία

1975: Ιδρύονται η Δημοκρατική Ανανεωτική Πρωτοπορία (ΔΑΠ) στην Αθήνα και η Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση (ΝΔΦΚ) στη Θεσσαλονίκη.
1976: Οι δύο παρατάξεις συγχωνεύονται σε μία, πανελλαδικής εμβέλειας, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία εκπροσωπείται για πρώτη φορά στο Κ.Σ. της πρώτης μεταδικτατορικής ΕΦΕΕ.
1976-1985: Αρχικά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σταθεροποιείται και μετά το 1981 αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά της, απολαμβάνοντας όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των Ελλήνων φοιτητών.
1985: Αποκτά για πρώτη φορά επίσημα θεσμοθετημένα όργανα και, με Γραμματέα πλέον, πλησιάζει για πρώτη φορά την πρώτη θέση.
1987: Καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις φοιτητικές εκλογές με ποσοστό περίπου 27%
1990: Σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό που κατακτά ποτέ και αγγίζει το 47%
1995: Πραγματοποιείται το τελευταίο Πανσπουδαστικό Συνέδριο και έκτοτε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εργάζεται καθημερινά προς την κατεύθυνση της ανασύστασης της ΕΦΕΕ
2010: Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παραμένει πρώτη με ποσοστό 40%
2015: Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παραμένει πρώτη με ποσοστό 43,83%

Με αδιάκοπη προσπάθεια των στελεχών της, έγκυρες παρεμβάσεις και καινοτόμες ιδέες, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καθιερώθηκε στη συνείδηση του Έλληνα φοιτητή και σπουδαστή ως μια υπεύθυνη δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση.

Οι καινοτόμες προτάσεις της, για αποτελεσματικότερη και πιο διαφανή λειτουργία των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ανάπτυξη της έρευνας, την αξιολόγηση, την δημιουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε όλα τα Α.Ε.Ι, τη συμμετοχή των φοιτητών στα προγράμματα Erasmus, την σύνδεση των πτυχίων με την αγορά εργασίας αλλά και διάφορες άλλες γενικότερες και ειδικότερες προτάσεις, μα πάνω απ’ όλα η καθημερινή επίλυση των προβλημάτων μέσα στα αμφιθέατρα είναι τα συστατικά που την οδήγησαν στην πρωτοπορία του φοιτητικού κινήματος.

40 χρόνια η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων φοιτητών και συνεχίζει να πρωτοπορεί. Με περισσότερα από 20.000 μέλη, σε 30 πόλεις της Ελλάδας και 50 του εξωτερικού , αποτελεί τη μεγαλύτερη και δυναμικότερη φοιτητική παράταξη στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Δίχως να σταματά να ασχολείται με τα καθημερινά προβλήματα της ζωής του φοιτητή, δίχως να σταματά την ουσιαστική της παρέμβαση στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου, με καινοτόμες προτάσεις και υπεύθυνες θέσεις, με συνεχή παρουσία για να δικαιολογήσει ότι όχι τυχαία η πρωτιά ανήκει σε αυτή.

 

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Πρώτη και Καλύτερη